Ga terug naar overzicht
Blik op de Toekomst

Joost Reimert

Projectleider MKB Digital Workspace

“MKB heeft flinke stappen te maken”

Joost Reimert is projectleider van MKB Digital Workspace in Amsterdam – één van de eerste Digitale Werkplaatsen die in 2019 startten. Welke digitaliseringsstappen ziet hij het mkb maken en welke verdienste komt de Digitale Werkplaatsen daarin toe? Wat verwacht hij van de Werkplaatsen in de nabije toekomst? En hoe ziet hij aansluiting van zijn Werkplaats bij grotere publiek-private partnerschappen zoals de High Impact pps’en (HIP’s) voor zich?

Wat zie jij met betrekking tot de digitalisering van het mkb in Nederland?

“Ik zie dat er best veel bedrijven zijn die nog niet echt digitaal werken. Een groot deel van het mkb heeft dan ook flinke digitaliseringsstappen te maken. Een website, die hebben de meeste bedrijven wel. Maar de inzet van data en zeker van kunstmatige intelligentie (AI) staat bij veel mkb-bedrijven nog in de kinderschoenen.”

Wat betekent MKB Digital Workspace voor deze mkb’ers?


“Voor met name deze groep zijn Digitale Werkplaatsen een aantrekkelijke oplossing, omdat digitaliseringstrajecten laagdrempelig en kosteloos zijn. Deze groep mkb’ers zouden we minder goed bereiken wanneer we geld voor een traject zouden vragen.

MKB Digital Workspace richt zich op ‘klein mkb’, dit zijn bedrijven tot 50 medewerkers. Het is voor hen veelal een uitdaging om goed mee te komen in transities en om jong talent aan te trekken. Deze ondernemers vervullen een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie, dus je kunt ze niet zomaar laten vallen.”

Hoe zie je de nabije toekomst van MKB Digital Workspace voor je?

“MKB Digital Workspace heeft haar thematiek uitgebreid naar circulariteit en is daarmee ook een Circulaire Werkplaats geworden. Het is logisch om digitalisering en circulariteit te verbinden, want digitalisering biedt bijvoorbeeld kansen om schoner te werken.

Naast het breder trekken van thematiek zou ik graag zien dat de werkplaats nog veel meer een mkb-knooppunt voor grote maatschappelijke transities wordt. Hier helpen we ook studenten en onderwijs verder mee, die vanuit de vakken die gegeven worden de theorie bij Digitale Werkplaatsen toe kunnen passen in de praktijk.”

Hoe zie jij de rol van systeem-pps’en zoals HIP’s voor je?


“MKB Digital Workspace is onderdeel van de HIP Circulair en Digitaal in Leren, Denken en Doen. Bij MKB Digital Workspace hebben we vooral de Challenge Based Learning-activiteiten onder onze hoede – waarbij studenten leren door opdrachten uit te voeren voor echte bedrijven.

Er liggen absoluut kansen om binnen een HIP (High Impact PPS) gezamenlijke taken gezamenlijk op te pakken. Wel is het van vitaal belang dat een aantal zaken onderling goed op elkaar worden afgestemd, dan denk ik aan: projectplannen op elkaar afstemmen, gezamenlijkheid wat betreft KPI’s, gezamenlijke communicatie, het aanbod netjes stroomlijnen en leads aan elkaar doorgeven. Hoe dit in de praktijk uitpakt testen we nu in de HIP Circulair en Digitaal in Leren, Denken en Doen.”